חולמים בהקיץ? ייתכן שזו הדרך של גופכם להתמודד עם הלחץ של תקופת המבחנים

סטודנטים? אנחנו יכולים רק לנחש שבהרבה שלבים של הלימודים שלכם, אתם חווים לא מעט לחץ. השיעורים שחייבים לקחת בהם חלק, עבודות ההגשה והמטלות הרבות, וכמובן תקופת המבחנים, שהיא בלי ספק התקופה הלחוצה ביותר בחייו של כל סטודנט. לכל זה תוסיפו את הצורך להתמיד בעבודות קבועות או לקחת חלק בכמה שיותר מלגות בשביל להחזיק דירה ורכב וכמובן לממן את הלימודים, ונראה כי סטודנטים חווים הרבה מאד לחץ מכיוונים שונים. מה שמעניין הוא, שגוף האדם הוא מנגנון חכם שמוצא דרכים להתמודד עם הלחץ הזה ולהקל עליו, ואצל סטודנטים אחת הדרכים היא חלומות בהקיץ. אם עדיין לא יצא לכם לשמוע על זה או שאולי אפילו אתם בעצמכם כבר חוויתם וחווים את זה, אנו רוצים להסביר בדיוק במה מדובר, למה זה קורה, והאם יש לכך יתרונות או רק חסרונות. בואו נתחיל.

מהם חלומות בהקיץ?

מדובר בעצם על תופעה שבה אדם מתנתק לרגעים מסביבתו ועובר לסוג של מצב של שינה, אך בפועל אותו אדם ער למחצה. כלומר, זהו מצב שנמצא בדיוק על קו התפר בין שינה לערות – אנחנו לא ממש ישנים, אבל גם לא בדיוק ערים, ולכן חלומות בהקיץ מתרחשים גם במצבים בהם אנו ערים ולא רק כאשר אנו ישנים. מדוע זה קורה? ובכן, חוקרים בתחום טבעו את המושג "רשת ברירת מחדל", בעצם אזור במוח שבו נוצרות מחשבות ותחושות שונות מהמצב בו אנו נמצאים כשאנו במודעות מלאה, ומתוך כך מתרחשת החלימה בהקיץ, שיכולה לארוך כדקות ספורות ובמקרים קיצוניים ונדירים יותר גם הרבה יותר מזה. בעבר נהגו לחשוב כי מדובר על תופעה שמתרחשת אצל אנשים עצלנים או כאלה שחווים עייפות קיצונית על בסיס קבוע ולא ישנים מספיק, אך כיום הסברה הרווחת היא כי מדובר על דרך של המוח להתמודד עם לחץ ומצבים לא נעימים, ובגלל זה התופעה נפוצה כל כך אצל סטודנטים בתקופת המבחנים.

חולמים בהקיץ? ייתכן שזו הדרך של גופכם להתמודד עם הלחץ של תקופת המבחנים

היתרונות של חלומות בהקיץ

על פניו רבים יחשבו כי מדובר בתופעה שלילית בלבד, אך למעשה חלימה בהקיץ זו תופעה שיש לה הרבה מאד יתרונות, במיוחד כשמדובר על סטודנטים או כל אדם שצריך להתמודד עם מצבים של לחץ. על פי חוקרים רבים מדובר בעצם בסוג של היפנוזה עצמית, כזו המאפשרת למי שחווה אותה להתכונן לסיטואציות מלחיצות כמו מבחן גדול וחשוב, עבודת הגשה, פרזנטציה שצריך לעשות וכן הלאה. יש כאן פעולה שהיא דומה לצורך העניין לקריאת ספר, כלומר, המוח שלנו עובר ברגע אחד מהמחשבות המלחיצות של היומיום למציאות שונה ואחרת וזה מה שמסייע לו להירגע למעשה.

החסרונות של חלומות בהקיץ

עם זאת, ישנם מקרים בהם חלימה בהקיץ תביא לדברים שליליים וטובים פחות ובמצבים מסוימים היא תעשה פחות טוב לנפש, מאשר טוב יותר. למשל, ישנם מקרים בהם חלימה בהקיץ מציפה אצל האדם זיכרונות קשים וטראומות מהילדות שהודחקו ושלאו דווקא צריך להתמודד איתם ככה, ללא התיווך המתאים לכל הפחות. כמו כן, אצל מי שחווה דיכאון וסטרס באופן עוצמתי ולאורך זמן, החלימה בהקיץ עשויה להיות תדירה הרבה יותר ובלתי נשלטת לחלוטין, ולאחריה מתעוררים לעיתים עם תחושות של בלבול, עייפות והצפה רגשית.

לסיכום – אם אתם סטודנטים שחווים את התופעה והיא עוזרת לכם, זה מצוין. לעומת זאת, אם אתם מרגישים שהיא פוגעת יותר מאשר עוזרת, שווה בהחלט להתייעץ עם מומחה שינה ועם אנשי מקצוע נוספים בתחום.

נגישות
גלילה לראש העמוד