ציורי ילדים: מה המשמעויות שמאחורי הציור?

אחת מהאגדות בכל הנוגע לפענוח ציורי ילדים, מספרת על ילד קטן בן שמונה שבמשך שנה בכל ציור שלו היה משתמש רק בצבעים שחורים. הילד צייר בכל יום ציורים של אלמנטים שונים בשחור בלבד, עד שיום אחד למרבה פליאתה של המורה הוסיף לציור שלו צבע ירוק זרחני. כשנשאל על ידי המורה האופטימית מה משמעות הצבא הירוק הזרחני, זה ענה לה כי משמעותו "רעל" והמשיך לצייר את ציוריו השחורים בשלווה.

ואכן במרבית הסיפורים, הסרטים והספרים הרוצים להדגיש מצב נפשי קשה של ילד, משתמשים בתיאור בציורים של ילדים שנראים מטרידים ומפחידים.

אבל האם גם במציאות ציור יכול להאיר על מצבו הנפשי של ילד? מה משמעותם של הציורים של הילדים? ואיך מורה או גננת יכולה לפענח ציורים את הציורים של הילדים?

כל המידע על ציורים עם משמעות בהמשך.

ציורי ילדים

זה נכון, אחת הדרכים הנפוצות ביותר של ילדים לתקשר היא דרך ציורים, כאשר בכל הנוגע לילדים: ציורים של משפחות או ציור שמתאר דינמיקות סביבתיות נחשבים נפוצים למדי.

עם זאת חשוב לבצע בחינה שקדנית של ציורי הילדים וזאת כדי להבין האם הציור מביע בעיה או מצוקה אמתית, תוך שבאמצעות בחינה ויכולת להבין ציורים עם משמעות: ניתן לזהות מצוקות או מצב רגשי אצל ילד. אז כיצד מזהים?

 אבחון ציור משפחתי

כפי שהזכרנו, בין הציורים הנפוצים שילדים מציירים קיימים ציורי המשפחה שכן המשפחה עבור ילדים הם הדבר הקרוב ביותר.

כדי לאבחן ציורים כאלה יש לשים לב למכנים משותפים בציורים כמו פרטי לבוש, איברי גוף, צורה של פה שיניים ועוד.

חשוב לשים לב מי מקבל ידיים גדולות, שיניים גדולות, מי מקבל גוף קטן ועוד. בכך אפשר להסיק מסכנות ראשונות לגבי תחושותיו של הילד ומקומו בתא המשפחתי.

עוד חשוב לשים לב בציורים כיצד ממקם הילד את דמותו בציור ולמי הוא קרוב בכך תוכלו לדעת יותר אודות קרבה רגשית.

כאשר מאבחנים ציורי משפחות חשוב לשים לב לא לדיוק שבין מראה האימא או האבא למראם האמתי, אלא לפרטים שונים בציוד כמו מיקומים של דמויות במשפחה, הבדלים בגבהים ועוד. בכך תוכלו ללמוד יותר על דומיננטיות במשפחה ויחסים בין הדמויות השונות.

אבל כיצד מאבחנים ציורים באופן כללי?

על מנת לאבחן ציורים עם משמעות, אנשי המקצוע וגם גננות ומורות שלומדות אבחון כזה עליהם להשוות בין מספר ציורים של הילד ולהבין האם יש בהם מוטיבים חוזרים. בנוסף כיום כדי לאבחן ציור משתמשים המומחים בלפחות 50 ציורים של ילד אחד!

ציורי ילדים

סימנים בציורים

מלבד האבחון הבסיסי שאפשר לבצע בציורי משפחה וזאת דרך הצלבה בין ציורים וזיהוי מוטיבים חוזרים, ישנם כמה דרכים לגלות סימנים בציורים:

בדקו כיצד הילד מצייר את עצמו

נסו להבין כיצד הילד מצייר את עצמו והאם הוא בכלל מצייר את עצמו בציור המשפחתי. ילד שלא ממקם את עצמו בציור משפחה, יכול להיות כזה שסובל מהערכה עצמית נמוכה.

שימו לב להבדלים

חשוב לשים לב להבדלים של הילד בציור לעומת אחרים. ההבדלים יכולים להיות בין בני משפחה כמו הורים ואחים או בין חברים ושאר הסביבה.

מרחקים

שימו לב למרחקים בין הדמויות בציור. אם ישנם מרחקים גדולים ייתכן וישנו מרחק רגשי בין הילד לסביבתו.

ציורי ילדים

ראשוניות

חשוב לבדוק מי הדמות אותה הילד מצייר בהתחלה. דמות שמצוירת ראשונה בכמה וכמה ציורים מעידה על דומיננטיות של הדמות בחייו של הילד.

שמרו את האבחון למומחים

אם אתם מזהים חזרה על אלמנטים מטרידים בציור, חשוב לפנות למאבחנים מומחים על מנת שיקנו את חוות דעתם המקצועית.

נגישות
גלילה לראש העמוד