תרופת מינוקסידיל פותחה במקור לטובת הפחתת לחץ דם אולם בשורה של מחקרים היא נמצאה כיעילה לטובת הפחתת קצב נשירת השיער. למרות היותה של התרופה בטוחה לשימוש, לא מעט גברים ונשים מדווחים על תופעות לוואי. מהן? על כך – במדריך הבא.
מינוקסידיל – התרופה שחוללה מהפך בתחום נשירת שיער
תופעה של נשירת שיער היא תופעה מוכרת ונפוצה המתרחשת הן אצל גברים והן אצל נשים. למעשה, מדובר באחת הבעיות הקוסמטיות הנפוצות ביותר במאה ה 21 והיא משפיעה באופן ניכר על הדימוי והביטחון העצמי, וזאת לאור קצב מואץ של נשירת שיער שמוביל בסופו של דבר גם להופעה של קרחות. עולם המדע לא נשאר אדיש וברבות השנים ניסו מיטב החוקרים והרופאים לפתח תרופות ומשחות שיסייעו להתמודדות, אולם תרופה אחת הצליחה לחולל מהפכה וליצור שינוי אמיתי בחייהם של מיליונים ברחבי העולם: מינוקסידיל. מדובר בתרופה שהייעוד המקורי שלה היה לטובת הפחתת לחץ דם גבוה דרך הרחבת כלי הדם, אולם במהלך המחקר גילו כי מאחר והצורה הפעילה של התרופה גורמת להרחבה של נימים בקרקפת, היא גורמת לעידוד של צמיחת שיער מהירה. הרחבה על הנושא ניתן לקרוא כאן באמצעות סקירה של מאמר מקיף על התרופה וכל מה שצריך לדעת עליה, כך שגם אתם תוכלו לבחון האם התרופה מתאימה לכם, לטובת התמודדות עם התופעה של נשירת שיער.
השפעה חיובית על הקרקפת – אבל גם מלווה בתופעות לוואי
את התרופה נוטלים לרוב בתצורה של משחה או קצף, דרך החדרה של הקצף אל תוך הקרקפת בתנועה סיבובית. המינון המומלץ הוא כ 5% ע"פ מנהל התרופות והמזון האמריקאי. מאחר והחוקרים הבחינו באפקט חיובי הן בקרב נשים והן בקרב גברים, כבר בשנת 1992 אושרה לשימוש והיא משווקת כאן בישראל ע"י כל בתי המרקחת. עם זאת, לתרופה הזו ישנן מספר תופעות לוואי שאינן חמורות אך כאלו שצריך להכיר לפני שמחליטים להשתמש. ראשית כל, גברים ונשים דיווחו על תחושה של בחילה כמו גם שלשול לאחר שימוש. בנוסף, לעיתים עשוי להתרחש מצב של פריחה וגרד אולם הן לרוב עוברות. במקרים נדירים עלולים להופיע תופעות כמו קשיי נשימה, דפיקות לב מהירות, נפיחות באזור השפתיים והלשון, תגובה אלרגית חזקה, כאב בחזה, סחרחורת ואפילו איבוד הכרה. לרוב, תופעות הלוואי החמורות מתרחשות על רק של מינון גבוה מדי של התרופה (החודרת למחזור הדם) ולכן בכל מקרה שבו אתם מרגישים שהתרופה משפיעה עליכם לרעה ומופיעים תופעות לוואי, נדרש לפנות בדחיפות לרופא לטובת התייעצות כמו גם בדיקה האם המינון אותו אתם לוקחים גבוה מדי.
כיצד ניתן להפחית את הסיכוי לתופעות לוואי כתוצאה משימוש בתרופה?
כאמור, ההמלצה של מנהל התרופות האמריקאי היא להשתמש בתרופה בריכוז של 5%. מאחר ומשתמשים בתרופה באמצעות החדרה עמוקה לקרקפת, רצוי לבחון מראש את המינון והכמות דרך התייעצות עם הרופא המטפל שלכם. בנוסף, אחסון התרופה מהווה גם הוא דרך להימנע ממינון שגוי שיוביל לתופעות לוואי, ועל כן בדקו כי התרופה סגורה בצורה הרמטית כמו גם רחוקה ממקור חום. העדיפו לאחסן את התרופה במקום נגיש ובטמפרטורות החדר, כל זאת מתוך מטרה להבטיח שימוש בטוח.
לסיכום, מינוקסידיל היא תרופה מוכרת ובטוחה לשימוש בעבור בעיה של נשירת שיער כמו גם התקרחות. עם זאת, היא עלולה להוביל לתופעות לוואי ולכן התייעצות עם הרופא היא חיונית לטובת שימוש בטוח וקבלת היתרונות הרבים – בראשם עידוד צמיחה מחודשת של שיער וחיזוק שורש השיער, בעקבות הרחת כלי הדם בקרקפת ובהתאם לכך עידוד צמיחת השיער מחדש.