חרדת בחינות: טיפים ומידע שימושי

חרדת בחינות

כ20% מסך האנשים מתמודדים בשלב כזה או אחר מול חרדת בחינות וכ20% מהאנשים מאפשרים לבחינה להוציא אותם מאיפוס, להוביל ללחץ נפשי וכמובן לפגום בתוצאות הבחינה, וזאת כי קשה לענות על שאלות כאשר חשים חסימה של מידע ובעיקר כשעסוקים בשמירה על נשימה סדירה. מכאן שטוב לדעת שמה שעומד מאחורי אותה תופעה בעייתית הם לא פעם דפוסי מחשבה שליליים שאנו בעצמנו מייצרים, משמע אם אנחנו מייצרים ביכולתנו גם למנוע ולשלוט, כמובן אם רק נדע כיצד, ופה אתם מוזמנים ללמוד כיצד לעשות זאת נכון, כאשר השורה התחתונה היא הבשורה הבאה: אתם בהחלט יכולים להתמודד!

פינוי מקום למחשבות חיוביות

חשוב לפנות מקום למחשבות חיוביות, ולו מתוך מטרה שצריך להגשימה. כך למשך אם רצות בראש מחשבות שליליות שאומרות "אין סיכוי שאצליח לזכור את כל החומר", יש לעצור ולהעניק לאותה מחשבה טורדנית קונטרה ישירה, למשל להיזכר כיצד כן צלחתם מגוון בחינות ושאתם כן יודעים לצטט בע"פ טקסטים ארוכים, ולו של שירים. פה נעצור לציין כי עם טיפול בחרדת בחינות, ניתן לצלוח את תקופת המבחנים.

בין ציפיות מציאות

עוד דרך לשלוט על המצב באמצעות כוח החשבה היא פשוט לעצור ולהבין למה אנחנו מצפים. כך למשל אם אנחנו מצפים שנקבל לא פחות מציון מושלם, ייתכן שיהיה עדיף להציב מטרה פחות מלחיצה, למשל ציון מעל 80, וזאת מתוך ההבנה שכמה טעויות אינן אומרות עלינו דבר רע.

הפוגה

לא פעם אנשים ניגשים ללמוד למבחן אך אז חשים לחץ שמונע מהם להתרכז, ועל כן חשוב לקחת הפוגה ופשוט לעשות דברים שאוהבים ואף שמפעילים את הגוף, למשל סיבוב על אופניים, עבודה בגינה, שחייה בים, ריקוד לצלילי מוזיקה שאוהבים וכדומה, אך חשוב לשים לב שלא "בורחים" לעיסוקים אחרים ושאכן חוזרים למשימת הלימודים.

תאמה של שיטת הלמידה

הרבה פעמים אנשים נצמדים לשיטת למידה מקובלת אך שאינה נכונה ספציפית עבורם, ועל כן הם חשים תסכול גדול שמוביל לתחושה ירודה. אי לכך כל אחד צריך לבחון איזו שיטת למידה יותר נכונה עבורו, כאשר פה נדרשים להיות יצירתיים ואף לחפש אחר שיטות נוספות מלבד אלו שמכירים.

חיזוק האני הפנימי

הרבה פעמים חשים בעיות למידה עקב מצוקות שמקורן בעולם הרגש, ולו כי חשים חוסר ביטחון, או כיוון שהדימוי העצמי ירוד. אי לכך ראשית צריך לטפל במוקד הרגש, ולו באמצעות פסיכודרמה, טיפול באמצעות תנועה, טיפול באמצעות יצירה וכדומה.

מיקוד המחשבה – שליטה

חשוב שנחוש שליטה בכדי שנתאפס על כן אם ניתן לשלוט על קצב הנשימה, מדובר בהוכחה עצמית לכך שאנו שולטים על הנעשה, ובין היתר על המחשבה. מכאן שמומלץ לתרגל נשימה ואף לעבור דמיון מודרך – מסייע להימנע ממצבי לחץ ולחוש יותר ממוקדים.

סימולציית מצבים – הרבה פעמים אם נערכים היטב לסיטואציה יותר קל לעמוד מולה ועל כן רצוי לבחון טיפול קוגניטיבי שבין היתר מדמה את הסיטואציה ובמקרה זה את הבחינה עצמה, כך שברגע האמת המשימה תהיה פחות מאיימת ויותר מוכרת.

נגישות
גלילה לראש העמוד