עבודה מועדפת לאחר הצבא

מסלול החיים של הישראלי הממוצע כולל שירות צבאי או לאומי, במה שנחשב לאחת התחנות המשמעותיות ביותר עבור כל אחד. לאחר שפושטים את המדים וחוזרים לאזרחי, נשאלת השאלה מהו הצעד הבא. אצל צעירים רבים התשובה היא חד משמעית: עבודה מועדפת, אשר מגלמת בתוכה מספר בונוסים כלכליים שהופכים אותה לכדאית מנקודת המבט שלהם. הנה כל מה שחשוב שתדעו על העבודה המועדפת, התנאים לקבלת המענק והאופן בו מומלץ להתנהל.

מהי בכלל עבודה מועדפת?

עבודה מועדפת (או "נדרשת") היא עבודה אשר התמדה בה למשך מספר חודשים לאחר הצבא – 150 ימים לפחות ליתר דיוק – תקנה קבלת מענק כספי ראוי, העומד נכון לנקודת הזמן הנוכחית (שנת 2018) על 9,577 ₪. יש לשים לב לכך שסכום זה הוא בנטו ולא מצריך ניכוי של מס הכנסה, אך הוא כן נכלל בחישוב הסופי והשנתי של הכנסות הצעיר לצורך בחינת כמות המס שעליו לשלם. כמובן שהמענק לא בא על חשבון השכר והתנאים הסוציאליים, עליהם להיות מוענקים על פי חוק בהתאם למקצוע הנדרש. לא מדובר לרוב במקצועות בהם המשכורות גבוהות יותר מדי, אך עצם המעניק עשוי להפוך את העבודה בהם לכדאית ולמשתלמת פי כמה.

עבודה מועדפת היא במקצועות מוגדרים אשר יש בהם חוסר מסוים בשוק: עבודה בתחנות דלק, אתרי בנייה, אתרים חקלאיים, בתי מלון, בתי מלאכה ומפעלי תעשייה וכן עבודה בתחום הסיעוד והעזרה למוגבלים. לא כל מקום עבודה בתחומים אלה אכן יביא לכך שתקבלו את המענק, כך שמומלץ לבדוק מול מקום העבודה או המוסד לביטוח לאומי לפני שמתחילים בעבודה. אין הרבה דברים מתסכלים יותר מאשר לעבוד במקום מסוים, תוך מחשבה שלאחר כחצי שנה יינתן מענק שמן, ולגלות שהמענק הזה לא ניתן בפועל מסיבה זו או אחרת.

דרישות חובה נוספות לצורך קבלת המענק הן תקופת עבודה מינימלית של שישה חודשים (או ארבעה חודשים בחקלאות), כמו גם זכאות לדמי אבטלה (כאשר הצעיר מתחיל בעבודה יותר משנה לאחר מועד השחרור הרשמי שלו). ישנם מצבים מסוימים בהם ניתן לקבל מענק חלקי.

עבודה מועדפת

איך מקבלים את המענק?

אם שמים לב לתנאי העבודה המועדפת ועומדים בהם, לא צריכים להיות כל קשיים בקבלת המענק המיוחל עבור העבודה. מבחינה מעשית מי שמעניק את המענק הוא המוסד לביטוח לאומי, כך שההתנהלות צריכה להיות מולו. ההליך הנדרש כולל מילוי של טופס הבקשה הרלוונטי וצירוף אליו של תעודת שחרור או מסמך אחר המצביע על מועד השחרור, אישור מהמעסיק על טיב העבודה, תקופת העבודה והמיקום או תלושי שכר מהשנה וחצי האחרונות (עבור אנשים שמתחילים בעבודה מועדפת לאחר שחולפת יותר משנה מרגע השחרור).

את התביעה תוכלו להגיש ישירות בכל אחד מסניפי המוסד לביטוח לאומי הפזורים בישראל, או לחלופין בפקס. חשוב לעשות זאת תוך עד שנתיים מרגע השחרור, מכיוון שהגשה מאוחרת לא תקנה לכם כל מענק.

נגישות
גלילה לראש העמוד