לסטודנטים: החזון של מתן דהן יו"ר עמותת איילים

 

יש דברים גדולים שמתאפשרים כאשר אנשים פשוט מאמינים ופועלים ואכן הפרויקט המדהים של עמותת איילים מהווה דוגמה למופת ועשייה, דוגמה לציוניות ולהפרחת השממה. החזון של מתן דהן מתחיל לפני יותר מעשור, בימים שבהם דהן היה חייל משוחרר. באותם ימים הוא מחליט ביחד עם חבר ילדות לקחת את מענק השחרור ולרכוש באמצעותו שני קרוואנים אותם הם מציבים ביישוב הנטוש אשלים, מתוך תקווה שיום יבוא והיישוב יחזור להיות שוקק חיים ואילו הנגב ייהנה מביקוש מתחדש.

 

טובת הכלל

החזון של מתן דהן יו"ר עמותת איילים היה מושתת על ציוניות והתיישבות ובין היתר שילב ערכים שנוגעים לחלוציות, יהדות, עבודה עברית ועשייה חברתית. אי לכך גם אם כיום הרבה נשמע סביב הפרשה של מתן דהן, יש לזקק את האמת ולהבין שמדובר באדם שפעל מתוך כוח מניע ציוני וחלוצי, כאשר טובת הכלל עומדת לנגד עיניו לכל אורך הדרך, ואכן האופי שבו הוא חי ורשימת ההישגים הארוכה (רשימה שבין היתר כוללת 22 כפרי סטודנטים ואלפי שעות תרומה) מעידים שכל בחירה שדהן קיבל נבעה מתוך רצון טהור להמשיך ולפעול עבור הגשמת החזון – לטובת המשך פעילות העמותה.

 

הישגי הקהילה

משנת 2002 העמותה מפתחת כפרי סטודנטים, מצליחה לגרום לאחוז גבוה מבוגרי העמותה להמשיך לגור בפריפריה, מחזקת ומקימה ישובים בגליל ובנגב, גורמת לאנשים להעריך את הפוטנציאל שגלום במקום, מחברת בין הקצוות, מחברת בין משתתפי העמותה לקהילה המקומית, מחזקת אוכלוסיות קצה, מניעה מגוון פרויקטים חשובים, מחברת את הסטודנטים לאזור ומציעה להם דיור מוזל בתמורה לשעות תרומה בקהילה.

דיור לסטודנטים: החזון של מתן דהן

מאמונה למעשה

אם נביט לרגע לאחור, נמצא שהחזון אכן צלח, עבר מרעיון ואמונה בעלי מאפיינים אידאליסטיים למעשים ברי ביצוע, כאלו שהפכו מקום נטוש למקום שוקק חיים, כאלו שהפכו מוקדי לימוד להיות הרבה יותר נחשקים, כאלו שהפכו את תקופת הלימודים להיות הרבה יותר נוחה, מהנה ובעלת ערך מוסף, כאלו שמהווים יעד לחיקוי ושמובילים שלל גופים לתרום.

 

אודות הדיור

כל סטודנט יודע עד כמה תקופת הלימודים עשויה להיות מאתגרת ודוחקת כלכלית, במיוחד כשאין זמן לעבוד ומחירי השכירות אינם מתחשבים. אי לכך רבים שמחים לגלות שחבירה לעמותת איילים מציעה פתרון אידאלי, וזאת כי העמותה מעמידה כפרי סטודנטים שמהווים הזדמנות להתחבר למקום ולחסוך בעלויות. שנרחיב? הסטודנטים מתחייבים לתרום כ4 שעות שבועיות עבור עשייה חברתית ובתמורה נהנים ממגורים מוזלים, ממלגה שווה (בערך כ10,000 ש"ח) ומהחזר נסיעות (מהכפר לקמפוס וחזרה), כאשר אין לשים בצד את היתרון המשמעותי ביותר, את הערך המוסף – את העובדה שבאותה תקופה הסטודנט אינו רק לומד נושאים שנוגעים לתואר, אלא בין היתר לומד המון אודות חברה, ציוניות, קהילה ונתינה.

 

רווח כפול

אם ניתן ללמוד משהו מכל זאת, זה שלפעמים מספיק לחלום ולהאמין בדרך, ולעיתים פשוט צריך להתחיל והדברים כבר יקרו, ופה דהן יכול לספר שמעט לאחר שעלה לישוב אשלים וחיפש כיצד להניע את המיזם, הגיע אליו ראש הממשלה אריאל שרון ששמע על הפרויקט והתעניין כיצד הוא יכול לעזור. כאשר הבין שקיים חוסר בקרוואנים הוא מיהר ושלח כמה נוספים, כאלו שלימים הפכו להיות הבסיס של כפר הסטודנטים הראשון בנגב. מכאן שאם נסכם, נציין שבזכות דהן יו"ר עמותת איילים הרבה סטודנטים זכו בתקופה נוחה כלכלית ומאוד משמעותית, תושבי האזור זכו לחיזוק מסייע ומקרב, בוגרי המסלול הבינו טוב יותר מה חשוב והיכן הם מבקשים להקים בית וא"י זכתה להרחיב את מפעל ההתיישבות ולהפיץ הלאה הן את החזון והן את העשייה.

 

 

נגישות
גלילה לראש העמוד